Koninklijk Atheneum 1 Brugge Centrum

Debatwedstrijd Rotterdam

28 januari 2019

Negen moedige leerlingen uit 4, 5 en 6 vertrokken zaterdagochtend met een bang hartje richting Rotterdam waar ze zouden deelnemen aan een debatwedstrijd.

Eva, Zoë, Ina, Daan, Isolde, Jonas, Ellen, Jasmine en Yara waren, onder begeleiding van dhr. Antoine en Lierman, te gast op het Erasmiaans collega in Rotterdam.

Vier debatten kregen ze voor de kiezen, waarbij ze soms pro, soms contra een bepaalde stelling waren. Een hele actuele stelling sprong er uit: de productie van eenmalig bruikbare plastic producten en verpakkingen moet wereldwijd verboden worden. Maar ook andere stellingen stelden hun argumenteer- en presenteerkunsten op de proef. Zo was er een stelling over een Nederlandse traditie die ook bij ons steeds vaker ingang vindt: “Consumentenvuurwerk moet geheel verboden worden, ook tijdens oudejaarsavond.” En de laatste stelling was dan opnieuw pal in de leefwereld van de leerlingen: “Commerciële bijlessen en huiswerkbegeleiding moeten verboden worden”.

De leerlingen waren het er nadien unaniem over eens wat een geweldige ervaring ze achter de rug hadden en kijken al reikhalzend uit naar de volgende debatwedstrijd in Amsterdam. Enkelen gaven nadien ook schoorvoetend toe dat ze zichzelf vervloekt hadden toen ze hypernerveus de Nederlandse school in Rotterdam binnenwandelden. Waarom hadden ze zich toch tot dit avontuur laten verleiden…

Gelukkig dat de leerkrachten Nederlands ze met goede argumenten naar Rotterdam gelokt hadden… De wedstrijden zelf en enkele overwinningen zorgden ervoor dat de debatvonk definitief oversloeg…

Wordt vervolgd in Amsterdam.