Koninklijk Atheneum 1 Brugge Centrum

Eerste editie KA 4 Kovalam

Tijdens het schooljaar 2013 – 2014, organiseerden we de eerste editie van KA 4 Kovalam. Er werden verschillende activiteiten op touw gezet om uiteindelijk 12115,64 Euro in te zamelen!
14 Leerlingen en 3 begeleiders draaiden de ganse paasvakantie in Zuid-India mee in de werking van Sebastian Indian Social Project (SISP).

Deze non-profit organisatie werd in 1996 opgericht door twee Vlamingen in Vizhinjam, een arm vissersdorp in het uiterste zuiden van India. Zij stellen zich tot doel om de levenskwaliteit van de allerarmsten in deze regio te verbeteren zonder onderscheid te maken tussen klassen of religie. Er is ook bijzondere aandacht voor de rechten en noden van kinderen en vrouwen.

SISP slaagde er intussen in om een stevige werking uit te bouwen en biedt momenteel:

  • gratis tweedekansonderwijs
  • naschoolse begeleiding
  • sociale tewerkstelling van vrouwen en jongeren in de werkateliers van SISP
  • ondersteuning van vrouwengroepen door sociale werksters, aangesteld door SISP.
  • ondersteuning van de allerarmsten ( d.m.v financiële hulp, voeding, huisvesting en medische hulp)

SurbclubGekoppeld aan SISP is in 2005 de Kovalam Surfclub opgericht door Bruggeling Jelle Rigole. Jelle biedt de kinderen de mogelijkheid surflessen te nemen en het materiaal te gebruiken van de surfclub op voorwaarde dat ze op regelmatige basis school lopen bij SISP. De regel luidt: “No school, No surfing”. Dat is voor veel kinderen een sterke motivatie om naar school te komen. Door sport en plezier kunnen ze de ellende van hun dagelijks bestaan even opzij zetten, krijgen ze maaltijden en de steun en bescherming van de SISP-familie.

Omdat gedurende het regenseizoen de zee te gevaarlijk is om te surfen had Jelle de droom om op de bovenste verdieping van de school een skateramp te bouwen zodat de kinderen ook tijdens die periode een motivatie hebben om naar school te gaan. Dit fantastische project hebben onze  leerlingen helpen realiseren in 2014. Wij hebben de skateramp volledig gefinancierd en de leerlingen hebben ter plaatse geholpen met de bouw ervan.

 

SkateclubZo is de Kovalam skateclub ontstaan! Het blijkt intussen een ongelooflijk succes te zijn!  Talloze straatkinderen werden gemotiveerd om onder de beschermende vleugels van SISP naar school te komen in ruil voor skateplezier.


Bekijk het werk van onze leerlingen: